Poprvé sú tu hneď 2 recepty, nakoľko keď človek má dve deti, určite prídu aj s dvoma nápadmi na sladkosť. Tento recept je nielen jednoduchý, ale aj ľahko variabilný, aj po vykysnutí cesta sa môžete rozhodnúť čo z neho vznikne.
Suroviny
- 25g droždia
- 500g hladkej múky
- 75g práškového cukru
- 90g rozpusteného masla
- 1 žĺtok + 1 k potretiu koláča
- cca 2,5dl mlieka
Na náplň
- 3-4 polievkové lyžičky kakaa
- dvojnásobok práškového cukru
- hrozienka
Postup
Cesto je veľmi jednoduché na prípravu. V nádobe premiešame múku, cukor, droždie, maslo, žĺtok a na konci pridáme teplé mlieko. Vytvoríme cesto. Necháme vykysnúť pri izbovej teplote (ja cesto rada šupnem do postele :)) 60 minút. Medzitým premiešam cukor s kakaovým práškom a hrozienka dám do vody.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 časti, rozvaľkáme na veľký kruh. Potrieme maslom alebo olejom a posypeme kakaovou zmesou, pridáme hrozienka. Ak sa rozhodneme pre slimáky, narolujme cesto a nakrájajme 2-3 cm kúsky. Ak sme radšej pre koláč nechajme len rolku a tak ju vložme na plech.
Rúru prehrejme na 180 stupňov, dovtedy nechajme ešte našich slimákov/koláč kysnúť – koláč potrieme žĺtkom. Pečieme kým naše cesto nebude krásne hnedé, u mňa cca. 20-30 minút.
Dobrú chuť!